Robert Irimescu (26 de ani), deja cu trei convocări la echipa națională de rugby în 2023, a lăsat Statele Unite ale Americii definitiv pentru a se stabili în România.
Născut în SUA şi legitimat la echipa Rugby United New York, Irimescu (1.85 metri și 105 kilograme) se pregătește acum cu naționala pentru Cupa Mondială de rugby din Franța.
Acum e la un pas să semneze un contract cu CSM Știința Baia Mare un contract pe două sezoane.
„De când eram copil voiam să joc pentru România. Îmi pare bine că am fost selecţionat, vreau să mă pregătesc cât de bine pot şi vom vedea ce se întâmplă pentru Cupa Mondială din Franța, acolo vreau să ajung deși știu că e concurență mare.
Părinții mei au emigrat acum mulți ani, sunt din Constanța. Sora mea, mai mare cu 13 ani e născută în România, dar eu la New York.
În casă am vorbit românește, întotdeauna, și asta m-a ajutat foarte mult. Tatăl meu a făcut rugby, m-a încurajat mereu
Am ceva în mine care nu-mi dă pace. Acel ceva m-a îndemnat să vin aici, să joc pentru România. Vreau să progresez și să joc la Mondial.
Sunt un tip credincios și merg la biserică destul de des. Chiar dacă am terminat o școală catolică, există multe asempănări, ori de câte ori am ocazia mă duc să mă reculeg. Aici, lângă stadionul Arcul de Triumf, e Mănăstirea Cașin, o biserică foarte frumoasă”, povestește Irimescu.
„Am făcut și rugby și fotbal american în același timp, la colegiu și facultate. Sunt mai înclinat către rugby.
Liceul meu era foarte bun la rugby, tatăl meu a jucat în România şi era important să încerc şi eu acest sport. Şi de la 18 ani joc doar rugby.
Eu m-am născut în New York şi am jucat doi ani pentru echipa din New York și unul la Washington pentru Old Glory DC”, recunoaște sportivul care în paralel cu rugby-ul a obţinut diplome în contabilitate.
„Mama mea m-a obișnuit cu măncărurile românești: sarmale, ciorbă de fasole sau de burtă, mici și așa mai departe. Nu mi-au lipsit, iar acum le regăsesc aici și sunt foarte bune.
Tata e administrator la mai mlte blocuri, mama lucrează pentru un hotel foarte important din New York. Suntem o familie unită și asta contează cel mai mult”, continuă tinărul rugbist.
„Major League Rugby e o competiție foarte puternică și se folosește draftarea din baschet. Cei mai buni jucători sunt luați și e o competiție foarte urmărită, sunt și 7.000 de spectatori la meciuri, iar întrecerea este urmărită la tv.
La ei sezonul ține 6-7 luni, contractele sunt scurte. La noi e un avantaj că semnezi pe 12 luni și ai o anumită siguranță. Salariile nu sunt neapărat foarte mari acolo, puțin peste ce există în România”, recunoaște Robert Irimescu.
„Există o mare comunitate de români în America dar nu am niciun prieten rugbist. Chiar nu am nicio explicație. Mulți se îndreaptă spre fotbalul american” Robert Irimescu
Foto: Arhiva Personală
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER